Regionalno predstavništvo „Ruske humanitarne misije na Balkanu“ u saradnji sa Filološkom fakultetom Univerziteta u Beogradu, PU „Mladosti“ i uz podršku Opštine Bačka Palanka, danas je svečano u vrtiću „Leptirić“ pustilo u rad projekat „Pametna učionica ruskog jezika“. 


Osim domaćina, predstavnika PU „Mladost“, svečanoj ceremoniji otvaranja „Pametne učionice“, prisustvovali su predstavnici Ruske humanitarne misije - Aleksej Polkovnikov, izvršni direktor i dr Branimir Nešić, direktor Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica i predsednik SO Bačka Palanka Mita Lačanski.


Delatnost „Pametne učionice“ u Bačkoj Palanci usmerena je na učenje ruskog jezika među decom predškolskog uzrasta. „Ruska humanitarna misija“, zajedno sa katedrom za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pripremila je savremeni program učenja ruskog jezika, namenjenog deci, mlađoj od 7 godina.


Za potrebe realizacije ovog projekta, na osnovu Ugovora o donatorstvu zaključenog 14. septembra 2017. godine između Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu i PU "Mladost" - uređene su i rekonstruisane prostorije vrtića "Leptirić". Radovi na rekonstrukciji su trajali od 9. do 17. oktobra 2017. godine, a uređene su spoljna fasada sa izolacijom, kompletno je zamenjena stolarija, okrečen je ceo objekat. Donirana je i oprema za izvođenje nastave ruskog jezika: interaktivna tabla sa LCD projektorom, TV sa pratećom opremom, laptop, komplet zvučnika, udžbenici, knjige i nastavno-metodički materijal u obimu 630 jedinica. 


Izražavajući veliku zahvalnost donatoru, a posebno direktoru Regionalnog predstavništa, bačkopalančaninu dr. Nešiću, predsednik Šušnica je istakao: „Za mene lično - ruski jezik i kultura uvek su bili i biće bitni za svakog obrazovanog čoveka. Zašto? Zato što dela Dostojevskog, Turgenjeva, Tolstoja, Puškina, Jasenjina, Čajkovskog, Rahmanjinova ... nikada neće, kako se kaže,izaći iz mode. Zato sam, kao građanin opštine Bačka Palanka, počastvovan činjenicom da je naš vrtić „Leptirić“ od danas prvi predškolski objekat u Srbiji, koji će u okviru projekta „Pametna učionica“ dobiti mogućnost da svoja vrata otvori svoj deci, predškolskog ali i osnovnoškolskog uzrasta, koja izraze želju da besplatno uče ruski jezik“.


Prema anketi organizovanoj među roditeljima, za besplatno fakultativno učenje ruskog jezika u vrtiću „Leptirić“ prijavilo se 42 bačkopalanačkih predškolaca.